spinoza-film 2015                              Spinoza in
Het Heilige Geest Hofje

In 2013 zijn wij, het beheerdersechtpaar en via ons het bestuur van Het Heilige Geest Hofje benaderd door Robin Lutz, de regisseur en producent, met het verzoek het Hofje te mogen gebruiken als een van de locaties voor een film
over het leven en denken van Spinoza (24 november 1632 - 21 februari 1677).
Uiteraard heeft het bestuur, mede gezien Robin Lutz zijn enorme staat van dienst als filmer en documentairemaker, haar toestemming verleend.

In mei en augustus van 2014 is Robin een aantal keren met zijn team in het Hofje geweest om te filmen.
Er zijn enkele buitenopnames gemaakt in de binnentuin, maar het leeuwendeel van de opnames heeft plaatsgevonden in de in het poortgebouw gesitueerde Regentenkamer. Het was ontzettend interessant om van dichtbij mee te maken hoe het "draaien" van een film in zijn werk gaat. Een groot deel van de tijd gaat in het opbouwen van de set en het instellen van het licht, dit laatste vooral bij binnenopnames, om maar niet afhankelijk te zijn van de steeds wisselende daglichtomstandigheden. Mede vanwege de tijdrovende voorbereidingen worden er van een scène op zo'n dag dan ook meerdere "takes"gemaakt om voldoende materiaal te hebben om later bij de montage mee te werken.

                           
     v.l.n.r. Rowin Prins - acteur, Edo Kuipers - camera, Robin Lutz - regie en productie, Rob de Barbanson - scenario en Koos Westhoff - licht


                                                                                                                         Rowin Prins en Robin Lutz


Op 16 september 2015 hebben, als vertegenwoordigers van het Hofje, de heer mr. D. Erdbrink (rentmeester) en het beheerdersechtpaar, de heer en mevrouw Oolders, op uitnodiging van Robin Lutz, de wereldpremière van "Spinoza, een vrije denker" bijgewoond in Pathé Buitenhof. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag trad op als gestheer en begon de avond met een welkomstwoord.

Omdat er nogal wat diplomatieke vertegenwoordigers waren uitgenodigd, was de film voor de gelegenheid Engels ondertiteld.

Het is een film geworden, die laat zien wat Spinoza's denken betekent voor onze huidige maatschappij, een
"blikopener", een "eyeopener" en vanaf 17 september te zien in diverse Pathé bioscopen. Iedereen móet deze film gezien hebben, u zult zien hoe weinig u eigenlijk weet over Bento Spinoza, Baruch "de Gezegende".


Vrijdag 18 september 2015 heeft de Vereniging Het Spinozahuis bekend gemaakt, dat de Spinozapenning dit jaar wordt toegekend aan Robin Lutz. De penning wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die het gedachtegoed van de filosoof verspreiden. Wij feliciteren Robin Lutz van harte met deze erkenning.
                      
Op 13 oktober 2016 is Robin Lutz op het 7e Cannes Corporate Media & TV Awards Festival voor zijn documentaire/film "Spinoza, een vrije denker" bekroond met de Dauphins d'Or (Gouden Dolfijn). De Oscar voor documentaires. Robin, nogmaals van harte.